Entré till Västerås flygplats.
1 av 3
Västerås flygplats. Foto: Camilla Olsson/Sveriges Radio.
Jesper Brandberg
2 av 3
Jesper Brandberg (L), oppositionsråd i Västerås. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Anders Teljebäck (S), kommunalråd, Västerås
3 av 3
Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Fortsatt kritik mot flygplatslån

Jesper Brandberg (L) och Anders Teljebäck (S)
4:57 min

Västerås flygplatsbolags förluster fortsätter att öka, men det råder politisk oenighet i stadshuset om vad som behöver göras.

Nästa gång det är kommunstyrelsesammanträde i Västerås kommer styrelsen att hantera en begäran från flygplatsbolaget, att utöka bolagets kredit från 74 till 88 miljoner kronor. Pengarna krävs för att betala det avbrutna avtalet med flygbolaget Nextjet.

Men den utökade krediten kritiserades starkt av liberalen och oppositionsrådet Jesper Brandberg.

– Jag tycker att vi har nått vägs ände, förlusterna kan inte få fortsätta skena på det här viset, säger han till P4 Västmanland.

Jesper Brandberg säger att han kommer att rösta nej till att utöka krediten och kräver också att hela flygplatsstyrelsen ska avgå.

Kommunalrådet Anders Teljebäck, socialdemokrat, säger att den utökade krediten är det sista tillskottet. Nu måste det ske en förändring på flygplatsen. Men han är samtidigt nöjd med den handlingsplan som finns för flygplatsen och han har stort förtroende för den nya VD och den nya styrelseordföranden för flygplatsen.

Han säger samtidigt att det nu är slut med lån till flygplatsen.

– Jag delar uppfattningen att flygplatsen måste skära i sina kostnader, men måste också öka sina intäkter.

När det gäller förtroendet för flygplatsens styrelse så säger Anders Teljebäck så här.

– Jag har inte förtroende för personer som gör en sådan affär som man har gjort, men jag vill inte kräva någons avgång utan jag tycker att var och en ska fundera över sitt eget ansvar, säger han till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".