Amanda Hoveklint och Hassan Alswej i åk 9, samt rektorn Kerstin Lif.
Amanda Hoveklint och Hassan Alswej i åk 9, samt rektorn Kerstin Lif. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Bra med blandad skola tycker elever

"Vi har en väldig fördel"
1:31 min

När skolan i Västerås blivit allt mer segregerad finns det samtidigt exempel på skolor som är ordentligt blandade och integrerade, som Nybyggeskolan.

Det finns skolor i Västerås där det antingen går nästan bara svenska eller bara utländska elever. Men det finns också skolor som är rejält integrerade och har många elever från båda grupper. En av dem är Nybyggeskolan.

– Vi har en väldig fördel att vi har ett upptagningsområde som är väldigt spritt, vi har elever från väldigt olika socioekonomisk bakgrund, säger Nybyggeskolans rektor Kerstin Lif.

– Ett framgångsrecept för oss har varit att vi verkligen blandar eleverna när de kommer hit, vilket gör att det blir en hög toleransnivå för att vara som man är.

Ett framgångsrecept för oss har varit att vi verkligen blandar eleverna.

Till Nybyggeskolan bussas elever från villaförorterna i Dingtuna och Barkarö, samtidigt som man har elever från närområdet på bland annat Hammarby, Råby och Bäckby.

Inför skolvalet besöker representanter från skolan alltid klasser ute i Dingtuna och Barkarö för att informera om Nybyggeskolan och göra upp med eventuella fördomar, vilket hittills gett goda resultat.

Man får uppleva många olika kulturer i varje klass.

Niondeklassare vi pratat med ser bara fördelar med att gå på en blandad skola.

– Man får uppleva många olika kulturer i varje klass, istället för att det bara skulle vara en helsvensk, så det känns skönt, säger Amanda.

– I klassen är halva utländsk och halva födda här, och då kan man vara med vem man vill, menar Hassan.

Relaterat

Mer om #deladstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".