Häktningsförhandling om sommarstugemordet.
Bilden är tagen under häktningsförhandlingen om sommarstugemordet. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

I morgon grävs kroppen efter 41-åringens man upp

"Skulle kunna leta efter blödningar under huden"
3:06 min

Mannen, som drunknade, var gift med kvinnan som är en av de misstänkta för sommarstugemordet. Nu ska han tas upp ur sin grav och undersökas igen.

Martin Csatlos är överläkare på rättsmedicinska avdelningen på Rättsmedicinalverket i Stockholm.

– Det är mycket, mycket ovanligt att man gör en sådan här uppgrävning, eller exhumering som det kallas, säger han.

Kroppen ligger begravd på Gustavsbergs kyrkogård i Stockholm sedan drygt ett år. Martin Csatlos uttalar sig generellt när han säger att en kropp som varit begravd så länge kan vara svår att se någonting nytt på, som inte framkommit vid den tidigare rättsmedicinska obduktionen.

– Man skulle kunna tänka sig att man gör ett försök att titta under huden på något sätt, för att se om det finns djupare blödningar. Det finns fenomen där blödningar inte syns på en hudyta om det är nära inpå döden, säger Marton Csatlos.  

– Men min personliga bedömning är att jag finner låg sannolikhet för att man ett år senare ska hitta något nytt på en kropp som varit begravd och även är obducerad. Men självklart, om man inte tittar har man ingen möjlighet att inhämta ny information.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".