Människor duschar.
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Fri syn mellan dusch och allmän korridor vid Karlbergsskolan i Köping.
2 av 2
Fri syn mellan dusch och allmän korridor i idrottshallen vid Karlbergsskolan i Köping. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Två av tre duschar inte efter skolidrotten

Elev: Det är inte så trevligt
1:41 min

Två av tre högstadieelever duschar inte i skolan efter idrottslektionerna. Det visar svaren för Västmanland när Sveriges Radio ställt frågan till flera tusen elever i landets högstadieskolor.

En orsak är att det är jobbigt att visa sig naken.

– Det är nästan ingen av tjejerna som duschar. Dels är duscharna ganska äckliga, men sedan är det ju mycket att man är osäker på sin kropp och måste ställa sig i duschen helt naken inför alla, säger Saga på Karlbergsskolan i Köping.

Sveriges Radio har frågat över 3 200 högstadieelever i hela Sverige om duschning efter idrottslektionerna. Sett över hela landet är det en tredjedel som sällan eller aldrig duschar, medan två tredjedelar av de tillfrågade eleverna i Västmanland ger det svaret.

Man är osäker på sin kropp och måste ställa sig i duschen helt naken inför alla.

Här i länet svarar 80 procent att en orsak är stress, att de har för lite tid på sig till nästa lektion.

60 procent menar att dusch- och omklädningsrummen är smutsiga eller snuskiga.

Hälften tycker att det är jobbigt att visa sig nakna.

20 procent av de som inte duschar uppger att de är rädda att bli fotade eller filmade i omklädningsrummet eller duschen.

Hur man har byggt kan också spela roll. I idrottshallen vid Karlbergsskolan i Köping räcker det med att två dörrar är öppna samtidigt för att den som går i den allmänna korridoren ska se rakt in i killarnas dusch.

– Dörrarna går inte att låsa, så om dörren är öppen till omklädningsrummet och någon öppnar in till duschrummet kan man se in på dem som duschar, berättar eleven Dennis

Hur känns det?

– Inget vidare, det är inte så trevligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".