#skoldusch
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Tjejer skäms för att visa sig nakna i duschen

"Tjejer skäms mer"
4:19 min

Klara går på högstadiet. Hon är i stort sett ensam i duschen efter gympan.

– Det är cirka två-tre stycken som duschar. Jag tror killarna brukar duscha, men tjejerna duschar typ inte. Jag tror tjejerna är mer för sig själva och skäms kanske lite mer, säger Klara, en av flickorna på högstadiet på Karlbergsskolan i Köping som P4 Västmanlands reporter Marcus Carlsson pratat med.

Själv duschar hon efter varje idrottslektion.

– Jag skäms inte lika mycket plus att det inte är någon som duschar med mig, säger Klara.

Stress är en annan starkt bidragande orsak till att många skippar duschen efter idrottslektionen.

– Vi har bara tjugo minuter på oss, så man hinner liksom inte, säger en flicka.

På en skola i Västmanland har man omkring 40 minuter på sig att duscha, på andra skolor en kvart. Det har rektorer sagt när Marcus Carlsson kontaktat dem. Rektorerna säger att det generellt finns tid. "På tjugo minuter ska man hinna - om man hoppar över att sminka sig", som en sa.

Ytterligare ett problem är rädslan för att smygfotograferas naken. På Skiljeboskolan i Västerås har man en lösning på det här: man låser in elevernas mobiler före idrottslektionerna, berättar Marcus Carlsson, som alltså gjort P4 Västmanlands del i Sveriges Radios reporternätverks granskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".