Bild på frisk respektive skadad lungvävnad.
Bild på frisk respektive skadad lungvävnad. Foto: United States Department of Health and Human Services

Andfåddhet vid promenader på plan mark kan vara tecken på KOL

Så märker du om du har KOL
1:11 min

Att du är mer andfådd än andra i samma ålder är en signal om att du bör testa din lungfunktion.

Särskilt den som röker eller har rökt löper risk att få kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I dag på världskoldagen har lungkliniken öppnat ett litet testcentrum på Stadsbiblioteket i Västerås. 

Man testar sig genom att blåsa i en spirometer; en mätare med ett plaströr som man blåser i med full kraft. Den försämrade lungfunktionen märks till vardags på att man blir andtruten.

– Man blir andfådd när man går. Om man är över 45 år, har varit eller är rökare och känner att man blir mer andfådd av andra i samma ålder när man går på plan mark - och kanske också har hosta och slem - då ska man komma till Stadsbiblioteket i dag, säger Monica Fredriksson på lungkliniken.

Riksförbundet HjärtLung skriver att bara en av fem sjuka vet om sin KOL och att chansen att få god effekt av behandlingen ökar om man upptäcker sjukdomen på ett tidigt stadium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".