Pojke blickar ut genom fönster.
Familjehem var ingen trygg plats. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sexuella och fysiska övergrepp i familjehem

Arboga kommun: Helt oacceptabelt
1:16 min

Två ensamkommande pojkar som Arboga kommun placerat i familjehem på annan ort, har anmält att de utsatts för sexuella och fysiska övergrepp.

– Det är ju helt oacceptabelt att sådant här ska kunna hända i familjehem och vi gjorde naturligtvis en omedelbar omplacering, säger Susanne Lundberg som är enhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Arboga.

De två pojkarna har varit i familjehemmet sedan hösten 2015. Då kom många ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Arboga som inte hade några egna familjehem, tvingades med kort varsel placera dem på andra håll i landet.

Men när läget blev mindre pressat våren 2016, så kunde man besöka hemmen och kontrollera dem bättre. En hel del missförhållanden uppdagades och omplaceringar skedde.

Även familjehemmet där de här två pojkarna bodde på, kollades men inga brister framkom. Inte förrän nu - då de berättade för sin gode man om övergreppen.

– Jag kan ju spekulera i att de efter ett år landat och kände sig tryggare och vågade berätta saker som händer för sin gode man. Det tar ett tag att få förtroende, säger Susanne Lundberg.

Nu är flyktingsituationen en annan i Arboga, socialtjänsten har anställt mer personal och hinner med på ett annat sätt, säger Susanne Lundberg.

– Jag tycker att vi fått till det bra nu, och har ett gott hopp att vi ska kunna göra ett riktigt, riktigt bra arbete framöver.

Det pågår en polisutredning om övergreppen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".