En stor gravidmage.
1 av 3
Gravida borde vaccinera sig mot influensa, anser Folkhälsomyndigheten. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.
Vaccination.
2 av 3
Influensavaccination. Foto: Jack Mikrut/TT.
Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare i Västmanland
3 av 3
Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare i Västmanland. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio.

Många gravida avstår från influensavaccin

Epidemiolog: Det är säkert att ta det här vaccinet
2:04 min

Gravida kvinnor får rådet att vaccinera sig mot influensa eftersom de utgör en riskgrupp. Trots det är det många gravida som avstår från vaccination.

– Jag har ju själv varit gravid, och man är i allmänhet orolig för sitt foster och vill att allt ska gå bra, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Så då förstår jag om man känner en oro kring till exempel att vaccinera sig. Men när det gäller det här influensavaccinet, så finns det många analyser som visar på att det är säkert att ta det, säger hon till P4 Västmanland.

Folkhälsomyndigheten står bakom rekommendationen till gravida kvinnor att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndigheten har inga siffror som visar hur stor andel av gravida kvinnor i landet som väljer att vaccinera sig.

I Västmanland har andelen ökat gradvis de senaste åren. Men fortfarande är det bara cirka 20-25 procent av de gravida kvinnorna som följer rekommendationen.

En förklaring till att så många avstår kan vara misstro mot vaccin efter svininfluensapandemin år 2009, då vaccinet Pandemrix visade sig kunna ge narkolepsi som biverkning.

– Ja, det finns ju fortfarande en oro, en tvekan, det skulle jag säga, just eftersom det var ett influensavaccin som orsakade det här, säger AnnaSara Carnahan.

Men Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare i Västmanland, har lugnande besked:

– Det vet vi med säkerhet, att man får inte narkolepsi utav det vanliga influensavaccinet, beroende på att de är uppbyggda på helt annat sätt. Så det är helt riskfritt ur den synpunkten, försäkrar han.  

Ett annat skäl att avstå kan vara att man som gravid inte ser sig som en riskgrupp på samma sätt som till exempel personer med kroniska sjukdomar.

Men både Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Västmanland vill ge rådet till gravida kvinnor att gå och vaccinera sig.

– De löper en ökad risk att bli allvarligt sjuka, och exempelvis behöva bli inlagda på sjukhus och få vård på intensivvårdsavdelning och till och med kan de riskera att dö i sviterna av sjukdomen, säger Jan Smedjegård.

Oron för att fostret skulle kunna ta skada är också helt obefogad, menar AnnaSara Carnahan.

– Fostret får antikroppar från mamman under graviditeten som skyddar barnet när det är nyfött. Och särskilt för barn som föds mitt under influensaperioden är det ju bra att vara skyddade.

– Det är också bra att mammorna inte kan bli sjuka och smitta sina nyfödda barn, säger AnnaSara Carnahan till P4 Västmanland.

Vaccination mot säsongsinfluensa

I Västmanland är det gratis för alla som tillhör någon riskgrupp att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Det gäller såväl gravida, som personer med kroniska sjukdomar och äldre personer.

Det gäller inte bara för personer bosatta i Västmanland, utan även personer som råkar befinna sig i länet. Om man är på tillfälligt besök hos släktingar och det passar bättre att låta vaccinera sig här, så kan man göra det.

Gravida rekommenderas att vaccinera sig efter graviditetsvecka 16, eftersom det är då som de löper störst risk att bli allvarligt sjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".