Hebys länsbyte ska utredas ännu mer

De som trodde att det nu är dags för regeringen att fatta beslut om Heby:s länsbyte hade fel. Frågan om Hebys länstillhörighet ska nämligen utredas ännu mer; bland annat ska tolv statliga myndigheter få tycka till. Tidigast i höst kommer regeringens beslut.

För två veckor sedan förordade Kammarkollegiet att Heby ska få byta län, efter att ha tillfrågat länstyrelserna och landstingen i Västmaland och Uppland om deras åsikt.

Men det räcker inte - nu ska landstingen och länsstyrelserna få yttra sig igen. Också Sala kommun och tolv statliga myndigheter ska få säga sitt.

De myndigheter som tillfrågats är t ex Domstolsverket, Arbetsmarknadsverket, Skolverket och Skatteverket.

- Deras organisation kan vara uppbyggd på län, och det kan tänkas att det påverkar deras organisation om Heby byter län, säger Johan Höök, departemenstråd på Finansdepartementet, där man förbereder ärendet.

- När man bytte län i Västra Götaland, och lät Habo-Mullsjö byta län, så hade det effekter även på den statliga länsorganisationen.

- Därför vill vi veta om det kan tänkas få någon effekt som man måste beakta i ett beslut, säger Johan Höök till P4 Västmanland.

Riksdagen ska också få säga sitt innan allt är klart.

- Regerigen fattar beslut om landstingsbyten medan däremot är det så att måste man byta län så är det en fråga för riksdagen att besluta om, säger departementsrådet Johan Höök.

- Processen blir alltså att om regeringen vill att Heby ska få byta län och landsting så måste man lämna en proposition till riksdagen med ett förslag om länsbyte, och sedan kan regeringen fatta beslut om landstingsbytet.

Regeringsbeslutet väntas tidigast i höst, men det måste komma senast före årskiftet för att Heby ska kunna byta län som tänkt vid årskiftet 2006/2007, som tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista