Skärmdump från bloggen "Inte rasist men..." med kommentar av Katarina Broman (SD) i landstinget Västmanland.
Skärmdump från bloggen "Inte rasist men..." Foto: Bloggen "Inte rasist men..."

SD-politiker i Landstinget Västmanland uppmanas ta timeout

SD:s oppositionsråd: Inget som partiet står bakom
0:56 min

Sverigedemokraten Katarina Broman, ersättare i landstingsfullmäktige i Västmanland, har uppmanats ta timeout efter rasistiska kommentarer på nätet.

Enligt bloggen "Inte rasist men..."  som uppger att man granskar Sverigedemokraterna, har Katarina Broman i flera år skrivit rasistiska kommentarer på nätet.

Ett av exemplen lyder: "Muslimer får sitt sinne för humor kirurgiskt avlägsnat i samband med omskärelsen har jag hört." 

– Det låter ju jättekonstigt. Jag skulle vilja se vad det kommer i för sammanhang över huvudtaget. Men det där är inget som partiet står bakom, säger Maria Liljedahl som är oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Landstinget Västmanland.

Maria Liljedahl säger att hon inte kände till just den här kommentaren, men att det redan i slutet på förra veckan började kom fram uppgifter om att det fanns kommentarer.

Men uppgifterna förra veckan ledde inte till någon åtgärd, förutom att Maria Liljedahl planerade att prata med Katarina Broman vid kommande gruppmöte inför landstingsfullmäktige. Sedan skulle frågan hanteras i partiets medlemsutskott.  

Men efter intervjun med P4 Västmanland skickar Maria Liljedahl ett mail till redaktionen där hon skriver:

Med anledning av Katarina Bromans kommentarer på olika forum på nätet har jag försökt att kontakta henne och har nu via mail bett henne att ta en timeout i hennes politiska uppdrag tills att partiet internt har hanterat ärendet.

Vi anser inte att hennes kommentarer är förenliga med partiets ståndpunkter och kan inte stå bakom hennes kommentarer."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".