Idrottslärare
1 av 4
Andreas Videhult är skeptisk till Miljöpartiets nya förslag om mer rörelse i skolan. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Lärare kastar boll
2 av 4
Andreas Videhult, idrottsansvarig på Viksängskolan tycker att det är bra att skolelever rör på sig under skoltid. Foto: Kelu Rothoff/ Sveriges Radio
Idrottshögstadie
3 av 4
På högstadieskolan Viksängskolan idrottar eleverna fyra gånger i veckan. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Fotbollsspelande elev på Viksängskolan
4 av 4
Ibrahim Mohamed Bata, elev på Viksängskolan, deltar i skolans årliga fotbollsturnering Foto: Andreas Videhult

Delade åsikter om motionsförslag

Förslaget: Mer rörelse i skolan
1:53 min

Skolelever behöver röra på sig mer, tycker Miljöpartiet. Inte bara på idrotten, utan även på lektioner som matematik. Men åsikterna går isär när det gäller vem som ska ha ansvaret.

Det var inte länge sedan Miljöpartiet föreslog att skolbarn/elever ska ha mer rörelse i skolan. Och tanken är inte att ha mer idrott. Eleverna föreslås röra mer på sig på de andra lektionerna. Förslaget har redan hunnit få idrottslärare att fundera. 

På Viksängskolan har man idrott fyra gånger i veckan á ca 55 minuter per gång. Andreas Videhult, idrottsansvarig på högstadieskolan, berättar att han, och idrottskollegorna på skolan, är tudelade vad gäller förslaget.

– Alla initiativ som sporrar till mer rörelse och spontanidrott bland våra barn tycker vi är jättebra. Däremot är vi skeptiska till att ansvaret för att öka rörelse och aktivitet hos ungdomar ska vara allas ansvar, säger han.

Videhult menar att det bör ske under ledning av idrottslärare som är kunniga i ämnet Idrott och Hälsa. 

Markus Lindgren (MP), tillträdande vikarierande kommunalråd för Miljöpartiet i Västerås och utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet i Västmanland, förstår också att många lärares arbetssituation är tuff. Men han tror inte att det lönar sig att ha fler idrottstimmar.

– Risken är stor att skolorna skulle hantera det genom att skapa längre idrottslektioner och inte fler, säger han.

Lindgren (MP) ställer sig positiv till förslaget.
– Mer rörelse innebär många förtjänster för skolan. Jag tror vi får elever som uttrycker sin motorik, jag tror vi får elever med större koncentrationsförmåga i klassrummet och som till synes också lär sig mer. 

 Elma Nyström och Lovisa Nordström går i dansprofil och allmän idrottsprofil på Viksängskolan, och de håller med om att idrott och rörelse får en positiv effekt.

– Jag tycker att man orkar mer, när man pluggar hemma så orkar man det också, säger Lovisa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".