Jens Fredricson Strömsholms Ridsportförening. Foto: Hans Sjöström/Sveriges Radio
Jens Fredricson Strömsholms Ridsportförening. Foto: Hans Sjöström/Sveriges Radio

Jens Fredricson satsar mot OS i Tokyo

"Varje morgon jag sadlar hästen så tänker jag på OS"
1:34 min

Efter några lugnare år så gör ryttaren Jens Fredricson nu en satsning på att ta sig till OS i Tokyo 2020.

Idag inleds jakten på medaljerna när inomhus-SM i hästhoppning avgörs i Strömsholm. Jens Fredricson är ett av de stora hemmahoppen, men han har även större mål i sikte än så.

Han har bestämt sig för att göra en rejäl satsning att komma tillbaka till den absoluta eliten och målet är OS i Tokyo om fyra år.

– Har man en sådan här fin häst som kommer vara i rätt ålder om fyra år och det är klart att jag har det i bakhuvudet varje morgon som jag sadlar honom så vore det väldigt kul att försöka ta en medalj på ett OS, säger Jens Fredricson.

Den här hästen är något extra, men sen är det väldigt mycket som ska funka.

Hästen som han nämner är "Karmel van de Watering". En häst som han nu ska förädla och planen är att hästen om två år ska vara med i de stora tävlingarna och förhoppningsvis vara en av landets bästa hästar.

– Den här hästen är något extra, men sen är det väldigt mycket som ska funka. Den ska hålla, den ska vilja och det ska fungera så det är en väldigt lång väg men det är en spännande väg.

För fyra-fem år sen hade Jens Fredricson sina hittills största framgångar, då tillsammans med hästen Lunatic. Först EM-bronset i lag och sen en plats i OS-truppen i London.

Efter några lugnare år så har han nu ambitionen att ta sig tillbaka till den absoluta eliten och ett nytt OS.

– Ja, annars hade jag inte lagt det jobbet. Har man en sådan är fin häst och en väldigt bra ägare som gör en långsiktig satsning ja då måste man helt enkelt.

Suget efter ett OS minskade inte direkt i somras då lillebror Peder slog till med ett individuellt silver i Rio.

– Det sporrar väldigt mycket och jag gläds mycket med honom. För alla ryttare är OS det största.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".