Barkarö Västerås
1 av 3
Barkarö utanför Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Råby Västerås
2 av 3
Råby i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Karin Hjärpe, chef för enheten hållbar utveckling vid Västerås stad.
3 av 3
Karin Hjärpe, chef för enheten hållbar utveckling vid Västerås stad. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Västerås - en allt mer delad stad

"En källa till oro och konflikter grupper emellan"
2:51 min

Västerås har förändrats. Skillnaden mellan olika stadsdelar ökar, visar en granskning gjord av P4 Västmanland.

– Blir det alltför stora skillnader i ett samhälle är det en källa till oro och konflikter grupper emellan. På det sättet är det ju ingen bra utveckling, säger Karin Hjärpe som är chef för enheten hållbar utveckling vid Västerås stad.

P4 Västmanland har tittat på hur medelinkomsterna förändrats mellan 2003 och den sista december 2014 i Västerås, och man ser tydligt att klyftorna växer.

Till exempel har månadsinkomsten ökat mer än tre gånger så mycket i och kring Barkarö jämfört med Bäckby och Råby under de här åren.

Abdullahi som vi möter i Råby centrum tror att den här utvecklingen är dålig för hela samhället.

– I alla samhällen har det funnits folk som tjänar på andras bekostnad, tjänar bättre än andra av någon anledning eller drar fördel av samhällets struktur. Om det bara blir större skillnader tror jag att det inte kommer att gynna samhället som helhet.

Från Råby tar vi oss knappa milen till Barkarö. En välmående och stadsdel med villor och radhus, där hantverkare strax innan lunchtid står parkerade på flera av garageuppfarterna.

Här träffar vi en person som vill vara anonym, men som menar att risken för en vi och dem-syn skulle minska om staden var mer blandad. Hon säger att det också skulle ge andra fördelar.

– Ja, förståelse för varandra och bättre acceptans.

Samtidig syns en annan utveckling i staden: att andelen personer med utländsk bakgrund ökar i stadsdelar där medelinkomsterna är lägst. På Vallby och Råby var andelen med utländsk bakgrund i majoritet 2015.

Allt det här enligt uppgifter från Västerås stad.

Den här sammantagna utvecklingen kan kommunen inte vända på egen hand, menar Västerås stads Karin Hjärpe:

– Det är en omöjlig uppgift för en enskild aktör att vända. Det är inte en enskild själ som bygger ett samhälle, utan det är allas goda krafter tillsammans

Kommer trenden i Västerås att vända?

– Vi måste ju jobba utifrån den målsättningen, det är ju det som måste vara drivkraften, säger Karin Hjärpe till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".