Julgran med pynt
Julgran med pynt. Foto: Jessica Gow/TT.

Efter sökandet - nu har Köping fått en julgran

"Det är ett lotteri"
1:04 min

Köpings kommun efterlyste en julgran till stadens torg. Nu har de fått gehör, trots att det kan vara svårt att få tag på det juliga trädet.

När det börjar närma sig jul och advent dyker traditionsenliga julgranar upp på torgen i länets kommuner.

Men faktum är att det kan vara svårt att få tag i en gran i önskvärd storlek.

Man kan lösa det på olika sätt. Antingen får man en gran av en generös medborgare, eller så hugger man ner en på kommunal mark. Det visade en rundringning som P4 Västmanland gjorde.

Köpings kommun är ett exempel på en kommun som har fått en gran.

Men Johny Sellén, arbetsledare på tekniska kontorets entrepenadavdelning, erkänner att det är svårt att få tag på julgran:

– Det är ett lotteri från år till år. Men i år hade jag tur att hitta en gran på en gång. Det har blivit svårare med åren, det måste jag vara ärlig och säga.

– Det är som sagt svårt att hitta den där fina Kalle Anka-granen i den här storleken, säger Johny Sellén till P4 Västmanland.

Nu står den stora julgranen och pryder Köpings torg.

– Det är skönt, jag hoppas att alla är nöjda. Det är ju en gammal tradition, så skulle man inte ha någon skulle det bli hus i helsike, tänkte jag säga, säger han ändå och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".