Emma Hermansson, förskollärare på Dalhems förskola i Sala.
Emma Hermansson. Arbetet med att lägga gummiplattor på gården har börjat. Foto: Filip Jacobson/Sveriges Radio.

Barnens lekplats på förskolan på Dalhem i Sala rena kattlådan

Plockar i "bajshinken" varje morgon
2:35 min

Utekatterna i bostadsområdet Dalhem har länge använt sanden på förskolans gård som toalett. Barnen förknippar katter med bajs, berättar en förskollärare.

Emma Hermansson, förskollärare på Dalhems förskola, är lika trött på utekatternas föroreningar som alla andra på förskolan. Där har personalen fått börja varje morgon med att plocka upp efter katterna.

– Varje dag hittar vi minst två-tre högar. Katter har behov de också, men det är vår arbetsmiljö och barnens arbetsmiljö, och det är inte hållbart, säger Emma Hermansson.

Barnen vet att det är katterna som är de skyldiga och hjälper personalen att jaga bort dem när de kommer in på förskolans område. Det har blivit så att barnen gör en direkt koppling till bajs när det kommer en katt, berättar Emma Hermansson.

Nu satsar kommunen hundratusentals kronor mot snusket. Sala Allehanda berättar att Sala kommun lägger gummimattor i stället för sand ute på gården för att barnen - förhoppningsvis - ska slippa leka bland katternas lämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".