Tomten i Uggelbo där äldreboendet ska byggas.
1 av 5
Tomten i Uggelbo där äldreboendet ska byggas ligger mellan två villaområden. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Äldreboendet i Uggelbo kommer att få sjöutsikt.
2 av 5
Äldreboendet i Uggelbo kommer att få sjöutsikt. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Thomas Haglund vill inte att äldreboendet i Uggelbo ska byggas.
3 av 5
Thomas Haglund vill inte att äldreboendet i Uggelbo ska byggas. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Östen Hermansson har inget emot äldreboendet i Uggelbo
4 av 5
Östen Hermansson har inget emot äldreboendet i Uggelbo. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Kommunalrådet Marino Wallsten (S) i Fagersta.
5 av 5
Kommunalrådet Marino Wallsten (S) hoppas att de närboende ska förstå på vilka grunder kommunen fattat sitt beslut. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Bygge i Uggelbo upprör

"Det behövs ett äldreboende, men inte här"
5:22 min

I Fagersta fortsätter protesterna mot bygget av ett nytt äldreboende, trots att kommunen redan fattat beslut i frågan.

Det är ett 40-platser stort så kallat särskilt boende för äldre som ska byggas i Uggelbo. Byggplatsen ligger mitt emellan två villaområden, och idag finns där alltså en fotbollsplan som nu måste flyttas. En av de som kommer att bli granne med det nya äldreboendet är Anna-Lena Svensson.

– Det förstör ju områdena, det kommer ju se jätteroligt ut med ett stort hus, säger hon.

Det hon protesterar mest mot är att bygget innebär att en fotbollsplan kommer att flyttas.

– Fotbollsplanen är en öppen plats och jag tänker på i dessa tider med mobbning och våldtäkter så är det här en öppen plats där man ser vad som händer barnen när de är ute och leker, säger Anna-Lena Svensson.

Det är barnen som även grannen Thomas Haglund tänker på när han engagerat sig mot bygget.

– De borde kunna bygga på ett annat ställe där det inte ligger en grusplan som barnen använder, jag har både äldre barn som har lekt där tidigare och barn i åldern nio och elva nu som också leker där, säger han.

Protesterna från de närboende började direkt som kommunen presenterade de alternativ som fanns för bygget. Kommunen har fått ta emot namnlistor och många skrivelser. Men det är inte alla grannar som protesterar, Östen Hermansson är en av de som välkomnar bygget.

– Det behövs ett äldreboende och utsikten blir perfekt för de gamla och även anhöriga, säger han.

Efter att kommunen nu beslutat att bygget ska bli just i Uggelbo så har en privatperson har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och Anna-Lena Svensson säger att grannarna är beredda att driva ärendet så långt som möjligt.

– Det finns en massa andra tomter som de faktiskt kunde bygga på som inte förstör, för det är klart att det behövs ett äldreboende men inte här, säger hon.

Fagerstas kommunalråd, Marino Wallsten (S), säger att kommunen tagit till sig av protesterna. Han säger att han välkomnar en prövning i förvaltningsrätten, men hoppas att de som protesterar ska bli nöjda till slut.

– Det jag eftersöker är en förståelse för grunderna till vårt beslut i det här läget, vad vi har vägt in och det är viktigt för oss att människor som kanske bor allra närmast också förstår på vilka grunder vi har tagit beslutet, säger han.

– Vi anser att det här är den bästa möjliga lösningen vi har att tillgå som också ser till största möjliga allmännytta, så är det, säger Marino Wallsten till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".