Hyreshus på Råby i Västerås
(ARKIVBILD) Råby. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Ny forskning: En fjärdedel av västeråsarna tillhör underklassen

"Politikerna borde fundera på en omfördelning"
3:52 min

Ungefär en fjärdedel av västeråsarna tillhör underklassen, är sjukare än medelklassen och borde därför få mer i sjukpenning, tycker Terence Fell på MDH.

– En provokativ fråga i det här sammanhanget är: behöver medelklassen den sjukersättning den erhåller i dag i samma utsträckning som underklassen behöver den? säger statsvetaren Terence Fell.

Hans forskning om hur klasstillhörigheten påverkar hälsan i cirka 50 bostadsområden i Västerås och Eskilstuna visar att en betydande del av befolkningen - ungefär en fjärdedel av västeråsarna - tillhör underklassen, och att underklassen sjukskriver sig mycket mer än medelklassen.

– Det kan tyda på två saker: att underklassen har sämre hälsa och att medelklassen inte behöver sjukskriva sig i samma omfattning. Medelklassen har möjlighet att jobba hemma, de har arbeten som inte är fysiskt tunga som man klarar av med feber exempelvis. 

– Underklassen har fysiska arbeten och behöver sjukskriva sig, medan det är de som tjänar minst. Så när de sjukskriver sig blir det en dubbel smäll, säger Terence Fell.

Politikerna och landstinget borde fundera på en omfördelning av resurserna till dem som verkligen behöver dem; underklassen och delar av arbetarklassen, säger han.

Med underklass menar Terence Fell dem som har svårast att få jobb.

– Underklassen kallas ofta för "flexibel arbetskraft" eller "reservarbetskraft". Till skillnad från arbetarklassen har man inget yrke, och underklassen jobbar heller inte hela tiden. Dessutom kan underklassen ibland vara våldsam, och det ser vi i vissa förorter, med upplopp och så vidare, så den är delvis farlig i det här sammanhanget.

Ytterligare en faktor är att underklassen är etnisk heterogen, alltså att folk kommer från olika etniska grupper, vilket gör det svårt att skapa politisk samling.

– Det gör de här områdena väldigt explosiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".