Black Friday-skylt i ett butiksfönster. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Låt dig inte luras på Black Friday

Konsumentverket: Var kritisk mot det ordinarie priset!
5:01 min

Idag är det Black Friday. En shoppinghelg skapad av handeln där vi blir överösta med flotta erbjudanden. Men Konsumentverket påminner oss om att ett klipp inte alltid är ett klipp.

Vad som får kallas rea regleras i marknadsföringslagen:

– Vi har genomfört ett flertal olika granskningar som visat att priserna inte har varit så förmånliga som man har uppgivit, säger Anna Lindström, jurist på Konsumentverket.

Hennes råd är att fråga efter det ordinarie priset i butiken:

– Det ska de kunna uppge helt enkelt.

Vad gör man om man upptäckt att man blivit lurad?

– Då gör man en anmälan till oss på Konsumentverket.

Om man misstänker överträdelser- dokumentera detta om det är möjligt och anmäl till Konsumentverket.

Fakta:

  • Reavarorna måste ingå i affärens ordinarie sortiment. Det vill säga, det är inte tillåtet att till exempel ta in ett tillfälligt parti tv-apparater inför den 25 november och sälja dem på rea.
  • Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. Då är det ju inte ett ordinarie pris.
  • Det är inte ok att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln är varorna ska finnas tillgängliga så länge kampanjen varar.
  • Har butiken misslyckats med det och varorna tar slut för fort kan butiken, så att säga, "sona sina synder" genom att erbjuda sina kunder en likvärdig eller bättre produkt till samma pris.
  • Det som är absolut förbjudet är att annonsera om ett erbjudande som inte finns på riktigt och där företagets syfte är att sälja på dig en dyrare produkt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".