Värmen jobbig på äldreboenden

Den sensate tidens värmeböjla har upplevs som skön av många. Men de äldre har haft det jobbigare.

De flesta äldreboenden i länet har ingen riktig luftkonditionering som håller temperaturerna nere, visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort. Något som gör det jobbigt både för de boende och personalen.

- Det är väldigt jobbigt, väldigt varmt och man svettas, säger Mirjam Westerholm som jobbar på Hagabergs äldreboende i Köping.

Det är inte bara de som bor på äldreboendet som har det jobbigt. Undersköterskan Mirjam Westerholm tycker att personalen har det minst lika tufft - om inte värre.

- Jag så är det. Vi är ju igång hela tiden. För de boende kan vi göra det lite skönare genom att dra för gardinerna, öppna fönstren och att de har lite kläder på sig. Men vi har full fart hela tiden med kläder på oss och det gör att det blir jobbigt, säger hon.

Med tanke på klimatförändringarna varnar flera forskare för att Sverige är dåligt rustat inför värmeböljor, när det gäller till exempel fungerande luftkonditionering på våra äldreboenden. Något som sjuksköterskan Kerstin Kalmerström på Hagabergs äldreboende håller med om.

- Ja, vi saknar verkligen luftkonditionering här. Det enda vi har är att försöka öppna fönstren. Men det kan man inte göra när det är 30 grader varmt på solsidan, utan det blir lite på skuggsidan vi öppnar fönstren.

Inne på Ängslund-Hagabergs äldreboende är värmen påtaglig och luften står still. Men Mirjam Westerholm vet hur hon skulle vilja att det var.

- Svalare, och luftkonditioneringen ska vara bättre. Det viktiga är ju att vi ska orka jobba. När man kommer hem och får ta av sig kläderna och duscha mår man bra, men innan man är hemma är man helt slut, säger hon.

En av de som bor på äldreboendet är Astrid Sjöberg. Men hon klagar inte allt för mycket på temperaturen.

- Det är kanske lite för varmt, men jag gillar värme. Det är det bästa som finns, för min del i alla fall.