Stadsparken i Västerås.
Stadsparken i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Västerås parker och grönområden ska bli mer jämställda

"Utegym och grillplatser var tydliga önskemål"
1:38 min

Fler kvinnor än män använder Västerås grönområden. Det visar en studie som Mälardalens högskola gjort på uppdrag av Västerås stad.

– Det är främst kvinnor som besöker parker mer än män olika tider på dygnet, säger Eduardo Medina, universitetslektor i sociologi vid Mälardalens högskola.

Vad beror det på?

– Det som vi observerade var att de flesta kommer till parkerna för att göra väldigt traditionella aktiviteter. Kvinnorna går i större utsträckning än män med barnvagn, med plastkassar från mataffären och rastar hundar. Det blev traditionella mönster som de gjorde.  

Kommunen vill veta hur invånarna i Västerås upplever och använder grönområden och parker. Därför har man låtit några studenter vid Mälardalens högskola i samarbete med Boverket göra en studie där hundratals personer intervjuats och observerats vid några tillfällen.

Studien har gjorts ur ett jämställdhetsperspektiv för att kartlägga både män och kvinnors upplevelser och behov.

Jämställdhetsanalysen har gjorts i tre stadsdelar inne i Västerås tätort (Gideonsberg, Haga och Malmaberg) och i Barkarö en mil utanför Västerås.

Resultatet blir ett underlag i kommunens nya grönstrukturplan som föreslår hur parker och grönområden kan utvecklas i framtiden.

Ett sätt att få män att använda parker och grönområden mer än i dag är att utveckla dem så att män vill vara där, säger Eduardo Medina:

– Då måste man utveckla parkerna så att det lämpar sig för aktiviteter som också män vill utöva i parkerna. Utegym och grillplatser var tydliga önskemål från både män och kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".