En kvinna knappar på sin mobil samtidigt som hon kör bil.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Få döms för surfning bakom ratten

Trafikpolis: Lagen behöver ändras
1:59 min

För tre år sedan infördes lagen som innebär att förare som använder mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt kan bötfällas. Men få trafikanter åker fast för brottet.

Lagen, en paragraf inom brott mot trafikförordningen, infördes den 1 december 2013.

Den har haft viss effekt på så sätt att den uppmärksammat trafikanter på att det inte är bra att peta på sin mobiltelefon eller GPS under körning, men för polisen är regelverket trubbigt och luddigt, säger Ulf Carnerius som är kommissarie vid trafikpolisen i Region Mitt. 

– Det är ju svårt som lagstiftaren skriver att det ska inverka "menligt" på färden. Vad är menligt? När är det ett sådant trafikfarligt beteende så att vi ska rapportera det? 

– Det här är bedömningar från fall till fall. Eller från polis till polis, säger Ulf Carnerius. 

Färsk statistik från Transportstyrelsen visar att närmare 40 procent av landets bilister SMS:ar när de kör bil.

Varje år döms mellan 70 och 80 personer till böter i Sverige för otillåten användning av exempelvis mobiltelefon vid körning, visar siffror från Åklagarmyndigheten.

Men verkligheten i trafiken är en annan, menar kommissarie Ulf Carnerius.

– Det är en väldigt låg siffra. Det innebär ju att vi har svårt att rapportera naturligtvis för det vet ju alla som är ute i trafiken att man ser folk som sitter och kör och fipplar med mobilen. Det är ju varenda dag och bara gå ut på gatan så ser du ju någon nästan omgående som gör det.

Exakt hur många det handlar om just här i Västmanland när det gäller otillåten användning av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning går det inte att få fram utifrån någon statistik. Men enligt rättsväsendet rör det sig om några enstaka fall sedan lagen infördes.

Kommissarie Ulf Carnerius menar att Sverige behöver ändra lagen.

– Jag är ju helt övertygad om att resten av EU-länderna har rätt i sin uppfattning att det är totalförbud mot handhållen mobiltelefon när du kör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".