ritbord
1 av 4
Foto: Janerik Henriksson/TT
Barbro Sollén Wilcox, Sveriges Arkitekter i Västmanland
2 av 4
Barbro Sollén Wilcox, ordförande i Sveriges Arkitekter i Västmanland Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Olov Gynt, White Arkitekter AB
3 av 4
Olov Gynt, ansvarig arkitekt på White Arkitekter i Västerås. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Zahra Shadravan, arkitekt i Västerås
4 av 4
Zahra Shadravan, arkitekt i Västerås. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Arkitektboom i Västmanland

"Mycket går nu i trenden att bygga mycket och snabbt"
2:02 min

Antalet arkitektföretag har ökat med över 40 procent i Västmanland de senaste fem åren. Orsaken är den stora efterfrågan på bland annat nya bostäder.

Sedan 2011 har antalet registrerade företag med arkitektinriktning ökat från 35 till 50 i länet. Det är både aktiebolag med flera anställda och enmans-företag.

Även branschorganisationen Sveriges Arkitekter har en 40-procentig ökning i antalet medlemmar, från 74 till 104 sedan år 2011.

Barbro Sollén Wilcox är organisationens ordförande i Västmanland.

– Mycket går nu i trenden att bygga mycket och snabbt, säger hon.

Hon säger att det positiva med det är fler byggbolag på marknaden gör att arkitekter får fler uppdragsgivare och även fler spännande uppdrag.

Bland de större nyetableringarna finns bland annat samhällsbyggnadsföretaget Tyréns, som just idag öppnar ett stort kontor i Västerås.

Ett av de andra riktigt stora företagen som nyligen etablerat sig i Västerås är White Arkitekter. Olov Gynt, som är ansvarig arkitekt där, är inte förvånad över att antalet arkitektfirmor blivit fler.

Mälardalen och Västerås är hetare än Stockholm just nu, menar han:

– Vi har ju pratat om det länge att Västerås ska bli ett alternativ till Stockholm och att man ska kunna bo här och pendla till Stockholm och nu pratar man på exakt samma sätt från Stockholm.

– Det ger ju ringar på vattnet direkt, marknaden växer ju bara av ett sådant uttalande från tunga aktörer i branschen, säger Olov Gynt på White till P4 Västmanland.

Ett av de nya enmansföretagen har startats av Zahra Shadravan i Västerås. Ännu undervisar hon i arkitektur och stadsplanering på Mälardalens högskola, men hoppas snart kunna dra igång sitt företag med vidareutbildning och uppdragsförmedling för arkitektstudenter.

Hon ser möjligheter, snarare än konkurrens, från de nyetablerade storföretagen.

– Jag är inte rädd för någonting som kan stoppa den här idén, jag tycker själva idén är unik och jag vill jättegärna hitta möjligheterna för att fortsätta att kunna jobba med den här idén, säger Zahra Shadravan till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".