Johanna Odö
Johanna Odö (S), kommunalråd Norberg. Foto: Robert Österlind

Norberg satsar på tjejkvällar och konstgräs för nyanlända

"Vi har otroligt bra ideella krafter"
1:24 min

Norbergs kommun delar totalt ut fem miljoner kronor till en rad integrationsprojekt som ordnas av föreningar, företag och kommunen själv.

Vid sitt senaste sammanträde beslutade kommunstyrelsen i Norberg att anslå 3,6 miljoner kronor till 16 olika integrationsprojekt, allt ifrån tjejkvällar på fritidsgården till fiskedagar, dansundervisning, matlagningskurser, skateboardåkning, teater och hjälp med att starta eget företag.

– Vi har tagit emot många nyanlända, vi har otroligt många bra ideella krafter och vi har också bra verksamhet både i kommunen och i företagen här i Norberg och vi skulle vilja att man får möjlighet att jobba mer med integrationen, förklarar kommunalrådet Johanna Odö (S) den här satsningen.

Bland de satsningar som görs är att Norbergs AIF får nästan en miljon kronor till konstgräs, kanske kan man undra vad det har med integration att göra?

– Det är så här att de i dag har väldigt många nyanlända i sin förening och vi har ingen inomhushall. Med konstgräs kan man förlänga säsongen både i början och i slutet. Och det är väldigt värdefullt. Annars blir det inte lika mycket för de här fotbollsungdomarna att göra när det inte är säsong, säger Johanna Odö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".