Ryanair, Västerås flygplats, flyglan
1 av 3
Turbulensen kring Västerås flygplats fortsätter. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges radio.
Jesper Brandberg
2 av 3
Jesper Brandberg (L), oppositionsråd. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Bengt-Åke Nilsson ordförande VSK-fotboll
3 av 3
Bengt-Åke Nilsson (L). Foto: Filip Annas

Fortsatt turbulens i Västerås kommuns flygplatsbolag

"Några klamrar sig kvar"
1:32 min

Liberalernas oppositionsråd i Västerås, Jesper Brandberg, har varit en av de största kritikerna till förlusterna i kommunens flygplatsbolag. Nu väljs han sannolikt själv in bolagets styrelse.

Vid sitt sammanträde under torsdagen väntas kommunfullmäktige välja Jesper Brandberg som ny ordinarie ledamot i Nya Västerås Flygplats AB och hans partikollega Bengt-Åke Nilsson som suppleant. Och Brandberg säger att Liberalerna kommer att kräva åtgärder mot de skenande förlusterna i flygplatsbolaget.

– Jag och Bengt-Åke kommer naturligtvis att göra allt vi kan för att förlusterna ska minska så mycket som möjligt och så snabbt som möjligt, säger Jesper Brandberg.

Efter att det omdiskuterade avtalet med flygbolaget Nextjet ingicks, om den nya flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors, så har flera ledamöter lämnat eller tvingats bort från flygplatsbolagets styrelse. Senast avgick styrelsens vice ordförande, moderaten James Harrison. Tidigare har den socialdemokratiska styrelseordföranden Lena Söderberg avgått, liksom två socialdemokratiska suppleanter.

Liberalen Kristina Grönwalls Bengtsson lämnade både bolagets styrelse och partiet efter kritik från just Jesper Brandberg, som anser att ännu fler borde lämna flygplatsbolagets styrelse.

– Några klamrar sig kvar och det tycker jag är märkligt. De borde också erkänna sina misstag och ta konsekvenserna av dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".