Christer Häggström hygiensjuksköterska
Christer Häggström hygiensjuksköterska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Riktlinjer för sjukshusstädning på gång

Christer Häggström: Har inte funnits riktlinjer mot sjukvården
0:56 min

För att förhindra smittspridning är nya riktlinjer på gång när det gäller sjukhusstädning. Landstingets Vårdhygien är med och tar fram nya regler.

Hygiensjuksköterskan Christer Häggström och Eva Edberg från Landstinget Västmanlands Vårdhygien är en av flera i den grupp som arbetar med att ta fram dom nya riktlinjerna och kraven.

– Det har inte funnits riktlinjer mot sjukvården och det här kommer att innebära att man får ett minsta krav som man kan använda för att minska smittspridningen.

Vad betyder det att man får riktlinjer inom sjukvården?

– Dels får man ett minsta krav hur man ska tänka för att förebygga smittspridning och det är också ett arbetsredskap inför upphandlingar av städning inom vården, säger Christer Häggström.

Kommer det att bli hårdare krav på dom som städar i vårdmiljö?

– Det kommer att fokusera ganska mycket på utbildning för att kunna städa på rätt sätt och det gäller också utbildning för vårdpersonalen, säger Christer Häggström.

Nästa år, till våren eller sommaren tror Christer Häggström att de nya riktlinjerna, enligt SIS ska finnas klara.

SIS är en ideell förening som driver och samordnar standardiseringen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".