En patient behandlas hos en tandläkare. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Många asylsökande har ett stort behov av tandvård. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Tufft år för Folktandvården - men nu minskar köerna igen

"Tycker att vi löst en tuff situation på ett bra sätt"
1:59 min

Folktandvården i Västmanland har haft ett tufft år så här långt, med många asylsökande som sökt hjälp. Det handlar om 5 000 fler besök än vanligt.

Men nu börjar trycket på verksamheten att lätta.

– Medarbetarna har kämpat på jättebra, så att vi tycker att vi löst en tuff situation på ett bra sätt, säger Claes Stenlander, verksamhetsansvarig för Folktandvården Västmanland AB.

För ett år sedan stod man inför en utmaning i och med det stora antalet asylsökande som kom till länet.

Under året har Folktandvården gjort en rad insatser för att hjälpa de asylsökande med tandvård.

Kliniken i Virsbo har bemannats med personal som haft särskilda språkkunskaper: en syrisk tandläkare, en somalisk tandsköterska och en svensk tandhygienist.

– De har bemannat kliniken från en dag i veckan till fem dagar i veckan, beroende på patienttrycket, säger Claes Stenlander till P4 Västmanland.

Folktandvården har också sett över de asylsökandes behov av tandvård.

– Vi har varit ute på några boenden och vi har också haft information kring tandvård på några boenden. Det finns ett stort behov av tandvård bland de asylsökande. Det finns de som har många tänder som är kariesangripna.

Framför allt är det barn och unga som har fått hjälp.

– Vi har hjälpt vuxna asylsökande patienter med deras akuta besvär. Barn och unga har vi hjälpt så att de har blivit hela och rena i munnen, säger Claes Stenlander.

Folktandvården i Västmanland har haft cirka 5 000 fler besök hittills under året (januari-oktober) jämfört med samma period i fjol.

Det har också inneburit något längre köer för de ordinarie patienterna.

Att anställa mer personal för att hantera arbetsbördan under perioden har dock inte varit ett möjligt alternativ.

– Det är brist på tandläkare och tandhygienister just nu. Men vi hade nog anställt fler medarbetare om det hade funnits fler att anställa, säger han.

Under hösten har trycket på klinikerna börjat lätta, och kliniken i Virsbo behöver inte längre ha öppet lika många dagar i veckan.

– Men det har varit en ganska stor del av året som många av våra medarbetare har tyckt att det har varit tufft. Nu upplever vi att vi börjar jobba undan köerna.

– Vi är inte riktigt ifatt än, men vi jobbar med det, säger Claes Stenlander till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".