Hemlöshet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Härbärge får behålla akutplatser

Ann-Louise Molin Östling: Man är välkommen att söka plats
0:56 min

Västerås Stad har beslutat att behålla de fem extra akutplatserna för hemlösa på boendet Eken på Viksäng.

Beslutet innebär att det sammanlagt finns 19 platser till de uppskattningsvis 90 akut bostadslösa i Västerås. Men trots det så står ofta platserna tomma.

– Det som är problem för oss är att det är många som är hemlösa i Västerås men som inte söker sig till det härbärge vi har, säger socialdemokraten Ann-Louise Molin Östling, som är ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås.

Hon säger att det är svårt att veta orsaken, men säger att det kan handla om att personen hellre bor hos en kompis än har kontakt med kommunen.

Denna vecka görs en inventering av hur många hemlösa det finns i Västerås och Ann-Louise Molin Östling hoppas att den kan ge svar på varför inte alla platserna på Eken utnyttjas. Men trots tomma platser så är det viktigt att behålla de fem extra akutplatserna, tycker Ann-Louise Molin Östling.

– Det här är vårt sätt att säga här har vi ett öppet härbärge där man är välkommen att söka plats, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".