Mimerporten i Västerås
1 av 2
Västerås eller Berlin? Västerås är ett slags Berlin, menar urbanhistorikern och professorn Håkan Forsell. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio
Stora gatan i Västerås.
2 av 2
Mimerkvarteret är en del av Västerås "Berlinansikte" enligt Håkan Forsell. Foto: Eva Kleppe / Sveriges Radio

"Tar alltid med mina studenter till Västerås"

"En väldigt pedagogisk stad"
5:59 min

"I Västerås kan man, inom ett begränsat område, få se och uppleva väldigt mycket av svensk urbanisering", säger professorn och urbanhistorikern Håkan Forsell.

Det är tidig morgon när Håkan Forsell svarar i telefon, han ska med en buss så timmen är dyr. Anledningen till att jag ringer är P4 Västmanlands nyhet om arkitektboomen i Västerås. Det är en fullgod ursäkt att få prata stadsplanering och offentliga rum med någon som kan.

Håkan Forsell är verksam som professor och urbanhistoriker vid Stockholms universitet, men han är också författare och en av personerna bakom podcasten Staden. Och han berättar att han alltid tar med sina studenter till Västerås.

– Det är en pedagogisk stad. Inom ett begränsat område går det att uppleva väldigt mycket av svensk urbanisering och stadstillväxt. Alltifrån kulturarvet från den medeltida staden till skolmiljöerna runt domkyrkan och sedan vidare till industristaden: arbetarbostadsfrågan och en massa handels- och konsumtionsmiljöer, säger han och fortsätter:

– Man kan på något sätt följa väldigt tydliga årsringar i svensk stadstillväxt.

I mitten av femtiotalet är Sverige ett av världens biltätaste länder. Och det speglas även i citykärnan i Västerås. Så för att gynna handeln i centrala Västerås, men ändå möjliggöra för människor att ta bilen, så omgestaltar man under 50-, 60- och 70-talet delar av staden.

– Bilen hade ju redan sprängt sönder, inte bara Västerås, utan flera mellanstora städer, så man ville ordna det så det gick att göra sig av med bilen och sedan gå runt och shoppa.

Men Berlin då? Hur var det egentligen med Västerås "Berlinansikte"? Kommer man gåendes ifrån Centralstation i Västerås mot Mimerkvarteret, då är faktiskt Västerås som ett Berlin i miniatyr, menar Håkan Forsell.

– Det är ju den här stora industribebyggelsen som också indikerar vad Västerås var påväg mot under tidigt 1900-tal. Det var ju en stad som var inriktad på export av kraftöverföring och det är ju därför som det är ett litet Berlin, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".