Skylt om kameraövervakning på en miljöbod.
1 av 3
Det måste tydligt framgå att lokalen är övervakad. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.
Allehanda sopor i soptunnor.
2 av 3
Kameror ska förbättra källsorteringen. (Arkivbild) Foto: Ingvar Karmhed/SvD /TT
Anders Lindbom, på bostadsrättsföreningen Västeråshus nummer 23.
3 av 3
Anders Lindbom framför en av de övervakade miljöbodarna. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Kameror stoppar fusket i soprum på Råby

"Det värsta jag sett var ett avgassystem"
1:58 min

Allt fler bostadsrättsföreningar vill kameraövervaka sina miljöbodar. Anledningen är slarv med källsorteringen och att saker som inte ska vara där ställs in.

En förening som länge haft kameraövervakning inne i soprummen är "Västeråshus nummer 23" på Råby i Västerås. De skickar ut en faktura till de som inte följer reglerna.

– Människor ställer in saker som egentligen ska fraktas till återbruket. Det kan handla om möbler, kyl och frys men även gamla avgassystem, säger Anders Lindbom som är vice ordförande i föreningen.

Han säger att de olämpliga sakerna inte fraktas bort av sophämtarna.

– Det får vår tekniska förvaltare ombesörja, men han kan inte bara åka till återbruket. Han måste betala för att bli av med det.

Och avgiften som tas ut av de som slarvar är tänkt att finansiera hanteringen av det otillåtna skräpet.

Redan i slutet på 90-talet tog föreningen beslut om att införa kameraövervakning med inspelning och sökte tillstånd hos länsstyrelsen. Och övervakningen har gett resultat, berättar Anders Lindbom.

– Ja, det gjorde skillnad när det blev uppenbart att det kostar pengar att ställa in saker som inte hör dit.

Andreas Lahham är chef för teknisk förvaltning vid Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, han säger till P4 Västerbotten att han märker ett tydligt ökat intresse bland bostadsrättsföreningarna i landet för kameraövervakning. Många ställer frågor, men när det sedan kommer till integritetsfrågorna backar en del.

Men det är inte bara miljöbodarna föreningen har kameror i, även tvättstugorna har de koll på.

– Ja, i preventivt syfte. Om någon skulle upptäcka att kläder försvunnit eller att obehöriga vistas i tvättstugorna. Det finns de som har övernattat i en tvättstuga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".