Kanalråmen Albert
Kanalpråmen Albert, under sina tidigare glansdagar. Kanske kommer det se ut så här igen 2017. Foto: Anders Persson/Privat foto

Kanalpråmen Albert kan sjösättas igen nästa sommar

Kommunalrådet: Det skulle betyda mer liv och rörelse
2:30 min

Sedan 2010 ligger Albert på land intill Skantsjön i Hallstahammar. Men till nästa sommar - då kan båten återigen trafikera Strömsholms kanal.

Nu har en omfattande renovering av båten dragit igång, för att hinna få den sjöduglig i tid lagom till högsäsongen.

– Vi har precis börjat med vårt väderskydd, som vi sätter upp för att kunna arbeta ordentligt med Albert i vinter, säger projektledare Kjell Nordeman.

Kommer ni hinna?

– Vi ska göra vårt yttersta. Det kommer kanske inte bli helt lätt, men vi ska göra vad vi kan, säger Kjell Nordeman.

Catarina Pettersson (S) är kommunalråd i Hallstahammar, tycker att båten är viktigt för turismen i Hallstahammar.

– Det skulle betyda att det blir ännu mer liv och rörelse, både i kommunen och i Strömsholms kanal. Vi är lite hemmablinda för vi ser inte riktigt det vi har i vardagen, men människor som kommer utifrån förundras över den fina miljö vi har, säger hon.

Kanalpråmen Albert byggdes på 1990-talet, inspirerad av de gamla båtar som trafikerade Strömsholms kanal på 1800-talet, och bland annat skeppade malm från Bergslagen till Mälaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".