Julgran i närbild. Foto: Elisabeth Adolfsson Greijer/Sveriges Radio
1 av 2
Det är inte alla som der fram emot julen. Foto: Elisabeth Adolfsson Greijer/Sveriges Radio.
Ronald Henriksson. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
2 av 2
Ronald Henriksson, biträdande direktor på Västerås Stadsmission, har blandade känslor inför julen. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.

På Stadsmissionen råder blandande känslor inför julen

"Man skulle vilja göra så hemskt mycket mer"
1:24 min

Om precis en vecka är det julafton, men det är inte alla som ser fram emot julhelgen. På Stadmissionen i Västerås råder blandade känslor.

På Västerås Stadsmission anordnas julfirande för de som saknar eget hem, för de som tillbringar natten i ett parkeringshus eller för de som söker gemenskap.

I Stadsmissionens hjärta ligger "vardagsrummet". Vid jul kommer det att vara dukat med julmat, gröt och pepparkakor. Även julklappar kommer att delas ut.

P4 Västmanland fick träffa en gäst som dagligen kommer till Stadsmissionen.

Han har ett boende idag, men det var inte länge sedan en bil hade det bättre än honom. För många bilar står i garage. Gästen vi talat med sov på gatan. För honom är julen en högtid som förlorat sitt syfte:

– Det har jag lagt ned sedan flera år tillbaka. Personligen känner jag ingenting inför julen. Men jag vet att den betyder mycket för många.

– Men för mig är det borta för det är ingen som firar jul för Jesus. Nu är det bara att köpa en julklapp och få något annat tillbaka, säger han.

Han berättar att det inte hör till vardagen att man pratar om julen bland besökarna på Stadsmissionen.

– Vi pratar inte om julen. Vi pratar bara om hur man ska gå till nästa dag.

Ronald Henriksson, biträdande direktor på Västerås Stadsmission, känner att det råder tudelade känslor kring julen.

– Det är blandade känslor. De flesta av oss har det ganska ombonat och fint. Så vet vi att människor i den här utsattheten inte kan ha det. Så det är klart att det väcker känslor, säger han och fortsätter:

– Man skulle vilja göra så hemskt mycket mer än vad man gör. Men vi gör något i alla fall. Så gott vi kan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".