Man med en papperskasse och en plastkasse.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Användningen av plastkassar ska minska

EU-länder har infört förbud
1:34 min

Nästa år blir det obligatoriskt för alla butiker att informera kunderna om att det är dåligt för miljön att bära hem varorna i plastkassar.

Det har regeringen bestämt genom en ny förordning.

- Det vet väl alla redan? säger Katarina Berg som vi träffar på ett av Västerås köpcentrum.

Du har själv en plastkasse i handen?

- Ja, jag tänker alltid att jag ska ta med en tygpåse, men har inte riktigt kommit dit än, säger Katarina Berg.

Med utgångspunkt i ett EU-direktiv som säger att konsumtionen av tunna plastbärkassar ska vara nere i maximalt 40 plastkassar per person och år till år 2025 och en uppskattning att vi i dag förbrukar minst dubbelt så många har regeringen tagit beslut om att butiker måste börja informera om att plastkassar inte är bra för miljön.

Det fanns ett annat förslag från den utredande myndigheten Naturvårdsverket som förordade en prishöjning till fem kronor per plastkasse, men remissinstanserna satte sig på tvären.

Ett av argumenten var att detta skulle bli ett incitament för butikerna att sälja ännu fler kassar. Anders Östgren som arbetar i en klädaffär gillar idén om ett minimipris på fem kronor.

– Det vore jättebra. Livsmedelsbutikerna tar två kronor men vi har aldrig tagit ett öre för våra. Då kanske kunderna skulle ta med egna kassar.

Har du varit med om kunder som har med egna påsar att stoppa kläderna i?

– Nej det är sällsynt, knappast en på tiotusen om jag skulle gissa, säger Anders Östgren.

Några länder i Europa, som Italien och Frankrike, har testat att införa förbud av plastkassar.

Anders Östgren påpekar att plastanvändning i handeln omfattar betydligt mer än bara bärkassar och att det inte bara är kunderna som är bekväma.

– Vi kommer att fortsätta använda plastkassar så länge det är tillåtet, det är smidigt och billigt. Papperskassarna vi hade tidigare var mycket jobbigare att hantera, ja, i alla fall de vi hade då för ungefär 40 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".