Högbyn Fagersta klotter och snö inne i den tidigare restaurangen
Trasiga fönster, klotter och snö i den tidigare restaurangen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio (Arkivbild)

Privat aktör vill ta över Högbyn

Beslut i början av nästa år
1:14 min

Den före detta skidanläggningen Högbyn utanför Fagersta har fått förfalla under åtta år. Nu kommer en ny intressent och tycker att den vanskötta, vandaliserade anläggningen är perfekt som den är.

– Ja, för vår förening passar en krigszon. Jag var där nyss och bortsett glassplitter och brutna brädor är Högbyn underbar, säger Mikael Källman.

Han driver föreningen som nu har meddelat intresse för att ta över Högbyn. Verksamheten det handlar om är airsoft, ett spel som kan liknas vid paintball utan färg.

– Vi bygger upp olika scenarier, exempelvis en militär insats, och skjuter på varandra med sex millimeters biologiskt nedbrytbara skott. Det blir bara sand kvar av kulorna.

I dag har föreningen verksamhet utomhus och ser i Högbyns nedgångna lokaler en möjlighet till realistiska närkamper inomhus och åretruntverksamhet.

Åldersgränsen är 18 år, men det finns möjlighet att söka dispens från 15 år. Mikael Källman är noga med att poängtera säkerhetsaspekten.

– Nackdelen med airsoft är att vapnen ser så realistiska ut och att man kan bli skadad utan rätt skyddsutrustning. Det var anledningen till att vi startade föreningen för att intresserade inte ska hålla på okontrollerat. Det här är ingen lek!

Men det är det väl?

- Ja, haha, det är jätteroligt när vuxna blir som barn, men jag vill ju att föräldrar är noga med säkerheten när barnen börjar tjata om ett airsoft-vapen.

Fagerstas kommunchef Anders Kilström säger att funderingarna på att riva Högbyn har skjutits upp för diskussioner med Mikael Källman och ytterligare någon intressent och att det är angeläget att ta beslut senast under början av nästa år. Han påpekar också att kommunen kommer att se till att det finns en pulkabacke och en grillplats även denna vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".