Bostad, härbärge, bostadslös
Akrivfoto från ett härbärge i Stockholm. Foto: Björn Larsson Ask/TT Bild

Oklart varför hemlösa inte bor på härbärget

"Det är jättesvårt att sia om vad det kan bero på"
4:00 min

Västerås har omkring 90 uteliggare och ännu fler bostadslösa. Ändå finns det gott om plats på härbärget Eken på Viksäng i Västerås, det visade sig när P4 Västmanland undersökte saken.

Verksamhetschefen på Eken, som drivs av det privata vårdbolaget Attendo, säger att det alltid är kö till Eken, medan personal som vi pratat med på plats säger att det var länge sedan det var kö.

Patrik Kalander som är strateg på sociala nämndernas förvaltning är fundersam över att platserna inte används fullt ut.

– Man skulle vilja tro att det löst sig för de här personerna men jag tror inte att det är så utan att man hittat andra lösningar. Ett fåtal vill inte ha vår hjälp med de villkor det handlar om, säger Patrik Kalander.

Står de här platserna bara och tickar pengar som det ser ut nu?

– Platserna och de extraplatserna är tillskapade utifrån att det varit många i en akut hemlöshet. Blir de inte belagda kan man fundera på hur nämnden ska tänka framåt. Nu kommer det att finnas extraplatser hela vintern, dvs. till sista mars. Blir vädret sämre kan jag tänka mig att det blir fler som söker sig till härbärget, säger Patrik Kalander, strateg på sociala nämndernas förvaltning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".