Mikael Lagergren
Mikael Lagergren, Västerås Stads säkerhetsdirektör. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Västerås Stads säkerhetschef blev vittne till sprängattentat

"Jag såg en balkong komma farande"
3:29 min

När Skatteskrapan i Stockholm utsattes för ett sprängattentat i februari 1983 så arbetade Västerås Stads nuvarande säkerhetsdirektör, Mikael Lagergren, i fastigheten och blev vittne till händelsen.

- Jag såg en balkong komma farande och det var en hel del glassplitter. När jag öppnade fönstret och tittade ut så såg jag att det var ett hål i huset, berättar Mikael Lagergren.

En anställd i Skatteskrapan dog i det här attentatet som misstänktes vara utfört av den så kallade "Bombmannen" Lars Tingström. Han friades dock för det här attentatet, men fälldes för ett annat attentatsförsök mot kronofogdemyndigheten i Stockholm och för ett bombattentat mot åklagaren Sigurd Denckers villa i Nacka som krävde ett dödsoffer.

Attentatet mot Skatteskrapand var det som ledde till att myndigheterna började låsa sina entréer.

- Före det här attentatet så var det ju helt öppet att gå in i Skatteskrapan. Men efter det här blev det panik och det gjorde naturligtvis att man stängde till väldigt mycket, säger Mikael Lagergren.

- Sommaren efter det här så bytte jag jobb och hamnade på länsrätten. Då skulle vi ju verkligen stänga till, kopplat till den här händelsen och vi kanske stängde lite för mycket.

- Samtidigt som vi höll på med det arbetet så placerade Bombmannen ut en laddning på kronofogden i Nacka och där någonstans tror jag att det öppna samhället började sluta sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".