Stadshuset i Västerås.
Stadshuset i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Flera skolor berörda av misstänkt sexualbrott

Grundskolenämndens ordförande: Har gått ut med information till klasserna
1:03 min

Från Västerås Stads sida ser man allvarligt på att en person på en skola i Västerås misstänks för flera övergrepp mot barn under 15 år.

Den misstänkte mannen häktades idag av Västmanlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för fem fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, ett fall av sexuellt ofredande och ett fall av barnpornografibrott.

Västerås Stad ser allvarligt på det som hänt och i helgen aktiverades den krisgrupp som finns.

De rutiner som staden har i sådana här fall har fungerat bra, säger Vicki Skure Eriksson, centerpartistisk ordförande i grundskolenämnden i Västerås.

Mannen misstänks bland annat för brott som begåtts på en skola i Västerås, men Västerås stad har informerat personal, elever och föräldrar även vid ytterligare skolor, säger Vicki Skure Eriksson.

– Ja, det är mer än en skola som är berörd, säger Vicki Skure Eriksson till P4 Västmanland.

Hon säger att Västerås Stad nu gör allt för att stötta och samtala med elever, personal och föräldrar.

– Under helgen har vi jobbat intensivt för att rigga så att det blir ett bra mottagande för eleverna då när de kom tillbaka till skolan idag, säger hon.

Bland annat har staden förstärkt med extra elevsociala team, åldersanpassad information till klasserna och funnits på plats med extra stöd från skolsköterska och kurator.

– All personal har ju också blivit informerad under helgen så att de ska kunna vara förberedda på ett bra sätt och kunna ta emot och prata med barnen, säger Vicki Skure Eriksson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".