Stefan Remne
1 av 2
Stefan Remne, rektor på Grillska gymnasiet. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Grillska gymnasiet
2 av 2
Grillska gymnasiet i Västerås. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Grillska väljer öppna dörrar när andra gymnasier låser

"En öppen dörr signalerar något bättre än en stängd"
3:28 min

Åtta av de tio största gymnasieskolorna i Västerås har valt att ha stängda entréer för besökare. Men Grillska gymnasiet går emot strömmen och satsar på öppenhet.

– Vi tror på en öppenhet överhuvudtaget och då ingår det även i känslan av att faktiskt komma in på skolan. Samtidigt som man väljer att låsa en skola för dem som kommer utifrån så låser man den ju faktiskt också inifrån, säger Grillska gymnasiets rektor, Stefan Remne.

– Om dörren är låst när man ska gå ut så är det ju något utifrån som man skyddar sig ifrån.

– Vi har resonerat kring det här utifrån både de hot som har varit här i stan och det som hände i Trollhättan. Och när vi har jobbat både med krisplaner och en plan mot hot och våld så har vi ändå enats om att en öppen dörr signalerar något bättre än en stängd dörr, berättar Stefan Remne.

Wijkmanska gymnasiets tillförordnade rektor, Daniel Malmström, berättar om varför den skolan har valt att vara låst:

– Skolan är enligt lag ingen offentlig plats och därför är tillgängligheten begränsad. Detta för att säkerställa elevers och personals trygghet, säkerhet och studiero, förklarar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".