Jan Norbäck, massageterapeut
Jan Norbäck, massageterapeut. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio

Även terapeuter utsätts för sexuella ofredanden

"Jag har jobbat med det här länge så man blir härdad"
3:45 min

En alternativterapeut i Västerås jobbar vidare trots att han är dömd för sexuellt ofredande, men även terapeuter råkar ut för ofredanden.

P4 Västmanland rapporterade i går om en alternativterapeut i Västerås som fortfarande jobbar, trots att han är dömd för sexuellt ofredande och nu misstänks för minst två fall av våldtäkt. Rättegången har skjutits upp eftersom det nu är fyra kvinnor som säger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp under behandling hos mannen.

Men det är inte bara kunder som kan råka illa ut - även terapeuterna själva kan råka ut för kunder som begår övergrepp. Det säger Jan Norbäck, som jobbar som massageterapeut i Västerås och har flera anställda.

– Några av våra anställda har blivit utsatta för övergrepp under behandling. Bland annat män som gjort anspelningar på sexuella handlingar.

En av de allvarligaste händelser som Jan Norbäck känner till drabbade hans egen fru, när hon jobbade extra på spat ombord på M/S Viking Cinderella. Hon masserade en manlig klient som började onanera, vilket han sedan dömdes för. Ett vanligt sexuellt ofredande är att kunder klär av sig helnakna, vilket är helt emot terapeutens vilja, och att klienter - företrädesvis män - frågar efter en så kallad "happy ending", det vill säga orgasm.

Hur känner man sig som terapeut när man befinner sig i enrum med någon som till exempel tar av sig naken trots att de blivit tillsagda att behålla underkläderna på?

– Det kan bli lite jobbigt. Nu har jag jobbat med det här så länge att jag blir härdad. Men för en yngre kvinna kan jag tänka mig att det kan bli väldigt jobbigt. De flesta massageterapeuter jobbar ensamma och har inget skydd alls, säger Jan Norbäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".