pennvässare
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Lärare och elever i nian på Kristiansborgsskolan i Västerås
2 av 2
Lärare och elever i nian på Kristiansborgsskolan i Västerås. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Svenska elever vassare i skolan

Elev i nian: Det ger ju så klart bättre resultat
1:42 min

I Pisa-mätningen som utfördes förra året och som presenteras i dag går det bättre för Sverige än vad det har gjort förut.

För första gången sjunker inte resultaten för svenska 15-åringar. Undersökning är den största internationella undersökningen om hur bra elever klarar läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

På Kristiansborgsskolan i Västerås har högstadieeleverna pratat om undersökningen idag.

– Vi har inte fått höra så jättemycket om det men vi har fått lite info om vad Pisa är och så, säger Denai Öberg i nian.

Ayoub Lassri tycker att det är bra att skolan blivit bättre.

– Vi har fått mycket hjälp av IDA-projektet med all personal och ledare, alla hjälps åt och vi är som en stor familj, säger Ayoub Lassri.

Albin Neren tycker framför allt att lektionerna har blivit roligare de senaste åren.

– Det tycker jag är viktigt och det är en stor del i våran undervisning att lektionerna kan bli roligare och det ger ju så klart bättre resultat, vilket vi nu ser, säger han.

Moa Johansson tycker att betygssystemet är får dåligt utformat när det gäller kunskapskraven.

– Om man har alla A, men ett F så är det F man får i betyg, så det är misstagen som går före framgångarna och det gör att man blir inte lika glad att gå till skolan när man är rädd att göra misstag, säger Moa Johansson på Kristiansborgsskolan.

Jenny Lindholm, lärare i svenska och engelska, ger lärarna en eloge för det förbättrade resultatet i Pisaundersökningen.

– Det är ju vi som kämpar för att eleverna ska lära sig, för att de ska tycka det är kul att vilja lära sig så det är bara en stor eloge till alla lärare ute i landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".