Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket kräver tidigare förbundschef på miljonbelopp

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 12.24
Skatteverket: Harold Nilsson ska betala 1,7 miljoner kronor
(2:23 min)
Harold Nilsson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Harold Nilsson tidigare förbundschef i NVK. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Nu kommer en rejäl skattesmäll för alla inblandade i konsultavtalen med tidigare förbundschefen Harold Nilsson i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund.

Efter snart två år av utredningar och förhandsbesked så har Skatteverket nu tagit sitt beslut. Det är stora belopp som nu ska betalas tillbaka. Tidigare förbundschefen Harold Nilsson ska betala mest, cirka 1 700 000 kronor.

– Harold Nilssons inkomst av tjänst höjs och han får då betala skatt på den lönen. Eftersom Harold Nilsson lämnat in felaktiga deklarationer så ska han också betala ett skattetillägg. Den sammanlagda summan blir litet drygt 1,7 miljoner kronor, säger Lena Allthin, skatteinformatör på Skatteverket.

Han har utfört samma arbete i båda rollerna, och allt ska ingå i hans tjänst som förbundschef.

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta och Norberg. Under flera år anlitade NVK sin dåvarande förbundschef Harold Nilsson också som konsult.

Förutom lön på nästan 90 000 kronor i månaden, plus kommunal pension på 70 000 kronor i månaden så fick han också upprepade konsultarvoden på hundratusentals kronor, som utbetalades till ett privat bolag.

Men eftersom Harold Nilsson gjorde samma sak som förbundschef och konsult, så ska konsultarvodet beskattas som lön, anser Skatteverket.

– Han har utfört samma arbete i båda rollerna, och allt ska ingå i hans tjänst som förbundschef.

Inga pengar har undanhållits, men däremot har de redovisats på fel sätt. Och det gäller också arbetsgivaren, kommunalteknikförbundet NVK, som därför ska betala tillbaka drygt 860 000 kronor.

– De ska betala arbetsgivaravgifter på den lön som Harold Nilsson fått, alltså de belopp som tidigare fakturerats via bolaget. De kommer också att få betala tillbaka en del momsersättning som de fått på de här fakturorna från bolaget. De får också betala ett skattetillägg, säger Lena Allthin. 

Vi har i utredningen sett fakturor som har makulerats och sedan delats upp på NVK och Fagersta kommun.

Även Fagersta kommun tecknade konsultavtal med NVK:s dåvarande förbundschef Harold Nilsson. Enligt Skatteverket skedde det när NVK inte kunde teckna avtal om direktupphandling, för att man hade kommit upp i så höga summor att man var tvungen att lägga ut uppdragen på offentlig upphandling.

– Vi har i utredningen sett fakturor som har makulerats och sedan delats upp på NVK och Fagersta kommun. Vårt sätt att se på saken är att fakturorna har först skickats till NVK. När man sedan nått taket för direktupphandling så har man fakturerat Fagersta kommun istället, säger skatteinformatör Lena Allthin. 

Skatteverket kräver även Fagersta kommun på pengar, det handlar om drygt 350 000 kronor. Eftersom Fagersta kommun på eget initiativ gjort en anmälan till Skatteverket, så slipper man betala det extra skattetillägget. 

P4 Västmanland har försökt nå Harold Nilsson för kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".