Patrik Zetterberg, som är assisterande sportchef i VIK.  Här har du varit mycket, du har gått hela vägen från spelare-förälder-ledare.
Patrik Zetterberg som är assisterande sportchef i VIK har spenderat många timmar i ishallen, som allt från spelare och ledare till förälder. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio

Oskrivna regler för föräldrar ska skrivas ner

"Vi vill paketera ihop vad vi förväntar oss av föräldrarna"
1:50 min

Många föräldrar är osäkra vad som gäller när ens barn börjar med idrott. Vad begär klubben och laget? Hur mycket måste man ställa upp?

Ditt barn vill börja med idrott och innan man vet ordet av, så har man varit nattvakt på en skola, varit funktionär på cup, stått i kiosken och bakat bullar till hemmamatcher. Det är nog många föräldrar som känner igen sig i det här men man vet inte riktigt vad det är som gäller när man är idrottsförälder.

Träningen ska inte användas som barnpassning men inte heller att man som förälder ska sitta och stirra på träningarna. Det blir som en enda jakt på att göra rätt för att vinna de andras gillande och komma med i gemenskapen, som forskningen visar att idrottsföräldrar som delar de här värderingarna gärna känner.

Patrik Zetterberg, som är assisterande sportchef i VIK Hockey, har spenderat en stor del av sitt liv i ishallar. Då som allt från spelare till ledare. För att hjälpa föräldrar att förstå vad det finns för oskrivna regler har VIK nu beslutat att helt enkelt skriva ner dem istället.

– Vi sitter mitt i ett arbete nu där vi håller på att gå igenom hela föreningen. Vi vill paketera ihop vad som förväntas av oss och vad vi förväntar oss av föräldrarna.

Vad kan det vara?

– Alla lag vill ha en lagkassa till cuper, bussresor och annat. Så det kan röra sig om bullbak, att stå i kiosken och vara parkeringsvakt. Att man någonstans fångar in att de här delarna kan komma till, säger Patrik Zetterberg som också berättar att det är viktigt att föräldrarna är med på att man på läktaren inte gapar och skriker utan hejar på barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".