Stig Henriksson (V). Foto: Martin Vare / Sveriges Radio.
Stig Henriksson (V). Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Tidigare kommunalråd försvarar kritiserat avtal

Stig Henriksson: Ingenting konstigt i det
1:44 min

Lagom till jul kommer en rejäl skattesmäll för de som varit inblandade i konsultavtalen med tidigare förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK. Men delar av Skatteverkets kritik tillbakavisas av det tidigare kommunalrådet i Fagersta.

Som P4 Västmanland kunde berätta igår är den totala summan som den tidigare förbundschefen Harold Nilsson, NVK och Fagersta kommun ska betala på nära tre miljoner kronor. NVK, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, är ett gemensamt bolag för Fagersta och Norberg.

Skatteverket slår fast att NVK och även Fagersta kommun hade konsultavtal med förbundschefen samtidigt som han var anställd och att det konsultarvode som gick in i förbundschefens privata bolag egentligen skulle ha beskattas som lön.

De här avtalen tecknades när det var vänsterpartistiskt styre i Fagersta och kommunalråd var Stig Henriksson, som nu sitter i riksdagen.

– Rent skattetekniskt har Fagersta gjort fel, Fagersta kommun har köpt konsulttjänster för cirka 700 000 och det har inte beskattats på korrekt sätt, säger Stig Henriksson.

Både Fagersta kommun och NVK hade avtal med Harold Nilsson och enligt Skatteverket handlade det om ett samarbete för att slippa göra en offentlig upphandling. Enligt Skatteverket tecknade Fagersta kommun egna avtal med Harold Nilsson när NVK inte kunde teckna avtal genom direktupphandling, för att man hade kommit upp i så höga summor att man var tvungen att lägga ut uppdragen på offentlig upphandling.

Skatteinformatör Lena Allthin sade igår till P4 Västmanland att Skatteverket i utredningen sett fakturor som har makulerats och sedan delats upp på NVK och Fagersta kommun.

– Vårt sätt att se på saken är att fakturorna har först skickats till NVK, när man sedan nått taket för direktupphandling så har man fakturerat Fagersta kommun istället, sade Lena Allthin i P4 Västmanland igår.

Men att på det här sättet kringgått lagen om offentlig upphandling är helt i sin ordning, tycker Stig Henriksson.

– Självklart är det så att man alltid har ett öga på nivåerna när man måste gå upp och upphandla, det är ingenting konstigt i det. Jag har svårt ens att förstå att det skulle väcka någon upprördhet, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".