Patient hos tandläkaren / Foto: Fredrik Sandberg SCANPIX
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg SCANPIX

Resultat av munhälsosnack - överraskande

"Det var väldigt positivt"
0:35 min

Folktandvården och Medlearn startade ett projekt förra hösten. Man skulle prata om munhälsa med asylsökande. Man lärde sig att det handlar om att prata med fler än bara barn.

Förra höstens projekt då blivande tandsköterskor i länet fick träffa asylsökande för att prata om munhälsa blev lyckat. Projektet var ett sammarbete mellan Folktandvården och det privata utbildningsföretaget Medlearn i Västerås. 

Det man drog lärdom av från projektet var att det är viktigt att inte bara prata med barnen, utan med hela familjer, om munhälsa.

– Man måste börja från grunden och det handlar om att vi försöker förmedla information både till barnet och framför allt till föräldrarna eller vårdnadshavaren som är viktig i det hela förstås, säger Annelie Engvall, utbildningsledare för tandsköterskor på Medlearn i Västerås.

Engvall menar att det är svårt att följa upp på de asylsökandes munhälsa. Detta eftersom att de slussas omkring till olika asylboenden och ut i landet. Men en uppföljning har kunnat ske ändå.

– Vi gjorde en uppföljning efter en månad och det var väldigt positivt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".