Saffranskladdkaka.
1 av 2
Saffranskladdkaka. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Linnéa Seidel
2 av 2
Linnéa Seidel Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Enkelt och snabbt luciabak med Linnéa Seidel

En supergod julig kaka som dessutom är enkel att slänga ihop. Perfekt för dig som kanske inte fått till det med luciafikat ännu.

Saffranskladdkaka med vit choklad

150 g smör

1/2 g saffran (1 påse)

1 krm vaniljpulver

100 g vit choklad

2 dl strösocker

3 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Lägg smör, saffran och vanilj i en kastrull. Låt smöret smälta. Hacka under tiden den vita chokladen. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen. Låt den smälta i det varma smöret. Blanda socker, ägg och mjöl. Slå över smör och chokladsmeten. Rör ihop till en jämn smet. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 200°C i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp ett par timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde och lingonsylt till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".