Stadsbussar
Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio (arkiv)

Bussar beskjutna i Västerås - VL:s vd oroad

"Man blir bestört, vart är vi på väg"
1:22 min

Två av VL:s bussar besköts i Västerås västra stadsdelar under måndagskvällen. Ingen person skadades. VL:s vd Peter Liss är mycket bekymrad över utvecklingen.

Den första bussen hade precis passerat Dingtuna då den besköts vid 21.20-tiden. Busschauffören såg tre män vid platsen. Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse.

En halvtimme senare kom nästa larm. Denna gång på Erikslund. Bussen besköts och rutor krossades. Chauffören var nära att träffas, polisen rubricerar därför det hela som försök till grov misshandel samt skadegörelse.

Som tur är har vi dubbla rutor på alla våra bussar så det har inte gått igenom rutan totalt.

Polisen misstänker att någon form av luftvapen använts.

– Som tur är har vi dubbla rutor på alla våra bussar så det har inte gått igenom rutan totalt. Det är bara den yttre rutan det gått igenom, säger VL:s vd Peter Liss.

Han berättar vad som hände efter beskjutningen.

– Busschauffören reagerade direkt och kollade så att ingen var skadad. Den bussen som var i Dingtuna körde direkt till Kolbäck och så mötte polisen upp där. Bussen på Erikslund togs ur linjetrafik och kördes direkt till vårt kontor i Västerås.

Nu har VL tagit hand om busschaufförerna.

– Båda förarna är omhändertagna med de ganska rigorösa rutiner vi har för hot och våld.

Hur ser du på det som har hänt?

– Man blir bestört, vart är vi på väg. Vi har varit förskonade under ganska lång tid. Men att det händer i vårt samhälle, man blir bestört, säger Peter Liss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".