Tom plånbok.
När plånboken är tom och skulderna växer ansöker många om skuldsanering. Foto: Leif R Jansson / TT.

Allt fler ansöker om skuldsanering

"Finns ett uppdämt behov"
1:36 min

De senaste åren har allt fler Västmanlänningar ansökt om skuldsanering. Mellan åren 2007 och 2015 har antalet ansökningar mer än fördubblats.

Den som har stora skulder kan ansöka om skuldsanering.

Om Kronofogden beviljar skuldsanering så får man under några år betala av en del av sina skulder, men slipper resten och efter det är man skuldfri.

År 2007 var det 208 västmanlänningar som ansökte om skuldsanering, år 2015 var det 484.

Trenden är likadan i hela landet. Motsvarande siffror för hela riket är 6 780 år 2007, respektive 11 258 ansökningar år 2015. 

Per-Olof Lindh, enhetschef på skuldsaneringen på Kronofogden, berättar vad ökningen kan bero på:

– Dels finns det nog ett uppdämt behov i samhället. Det är väldigt många som har legat på skulder här sedan 90-talet och 2000-talet som har ett behov av skuldsanering men inte har fått tummarna ur.

Man pratar mer om skuldsanering idag.

– Egentligen så har väl skuldsanering också blivit mer allmänt känt. Man pratar mer om skuldsanering idag och känner till det mer och då blir det kanske också så att man söker, säger Per-Olof Lindh till P4 Västmanland.

Fler och fler ansöker alltså om skuldsanering, men första halvåret 2016 minskade antalet ansökningar.

Enligt Per-Olof Lindh är förklaringen till det att många väntade med att ansöka till den 1 november, då det kom en ny lag som innebär några nya fördelar.

Bland annat hjälper Kronofogden till med att hålla ordning på alla betalningar, och man får två betalningsfria månader: juni och december. 

Efter att nya lagen trädde i kraft ökade antalet ansökningar igen.

– Så på helår för 2016 så kommer det återigen att bli en ökning av antalet ansökningar.

Hur länge det kommer att vara fler och fler varje år som vill ha skuldsanering är svårt att säga, menar Per-Olof Lindh.

– Vi vet att det finns ett uppdämt behov. Vi har cirka 25-30 tusen personer i våra egna register som skulle kunna vara aktuella.

– Men ser man till hur konjunkturen har varit de sista åren i det här landet så borde det faktiskt avta så småningom men när det sker vet vi inte.

– Vi vet att det kommer nog inte att ske någon minskning de närmsta åren i alla fall, säger Per-Olof Lindh till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".