Elin Julin Ida Mangsbo
1 av 2
Elin Julin och Ida Mangsbo skapar kost av is och snö. Foto: Privat
Ishotellet Jukkasjärvi
2 av 2
Från rummet som Elin och Ida har skapat. Foto: Privat.

De skapar stor konst med is och snö

"Rätt som det är står man utan jacka fast det är minus 10"
1:02 min

Elin Julin, arkitekt från Västerås är tillsammans med sin vän Ida Mangsbo ett av femton utvalda team som jobbar för fullt med ishotellet just nu.

Den första december startade byggandet av hotellet, imorgon ska det vara klart och på fredag är det invigning.

Femton konstnärsteam från hela världen är med och utformar årets upplaga av hotellet, och Elin Julin från Västerås är tillsammans med sin vän Ida Mangsbo ett av de utvalda teamen, skriver VLT idag. Teamet har gjort detta förr - hela sju gånger.

– Det är väldigt roligt och kreativt att arbeta i snön och isen, det är ett otroligt spännande material. Sen är det en fin sammanhållning mellan kosntnärerna från alla olika delar av världen, säger Elin Julin.

Hur går det till när man skapar i is och snö?

– Man använder alla möjliga olika verktyg, från motorsåg till isjärn, knivar och värmepistoler.

Blir det inte väldigt kallt om händerna?

– Man får ha tjocka vantar på sig, och klä sig varmt. Men man blir ganska varm när man arbetar, det är ett fysiskt krävande jobb. Vi tar i mycket, så rätt var det är står man där och tar av sig jackan fast det är tio minus, säger Elin Julin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".