Man hålls fast mot golvet och blir sprayad i ansiktet. Illustration: Giuseppe Cristiano
1 av 4
Rättsläkaren pekar på tre saker som ledde till att Sinthu Selvarajah kvävdes. Pepparsprayen är en av dem. Illustration: Giuseppe Cristiano
Man hålls fast mot golvet och en polis håller en plastpåse mot hans mun. Illustration: Giuseppe Cristiano
2 av 4
Rättsläkaren pekar på tre saker som ledde till att Sinthu Selvarajah kvävdes. Plastpåsen över munnen är en av dem. Illustration: Giuseppe Cristiano
Illustration visar poliser som tvingar ner en man mot golvet, ver ett knä mot ryggen. Illustration: Giuseppe Cristiano.
3 av 4
Rättsläkaren pekar på tre saker som ledde till att Sinthu Selvarajah kvävdes. Trycket mot ryggen är en av dem. Illustration: Giuseppe Cristiano.
Sinthu Selvarajah. Foto: Privat.
4 av 4
Sinthu Selvarajah. Foto: Privat.

Polisingripande på Västerås sjukhus pekas ut som dödsorsak

"Om polisen inte hade ingripit hade han inte avlidit den där dagen"
2:44 min

Det var polisernas ingripande som ledde till att Sinthu Selvarajah dog på sjukhuset i Västerås. Det är rättsläkarens bedömning efter Sveriges Radios tidigare granskning.

Trots det har förundersökningen mot poliserna lagts ned.

Åklagarna på Utvecklingscentrum i Malmö, som kan överpröva polismål, har beslutat att inte ta upp ärendet igen.

– Jag tröstar mig när jag kommer hit. Jag ber gud att sanningen ska komma fram om vad som hände i rummet den sista kvarten i hans liv, säger Siva Selvarajah, som ofta besöker sin son Sinthus gravplats.

Sinthu Selvarajah, som hade en psykos, dog för två år sedan efter att han brottats ner av flera poliser i ett patientrum på sjukhuset i Västerås.

Rättsläkarens första bedömning var att dödsfallet var en olyckshändelse. Men i samband med Ekots tidigare granskning, där flera vittnen trädde fram, togs fallet upp igen.

Vittnena hade bland annat sett polisen använda ett potentiellt farligt grepp där en polis tryckte sitt knä i Sinthus rygg.

Ekot har gått igenom den nya utredningen, som tidigare var sekretessbelagd. Där framgår att rättsläkare Wolfgang Giebe gjort en ny bedömning efter att han fått ta del av de nya förhören.

Nu bedömer han att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthu Selvarajahs död.

Om polisen inte hade ingripit, då hade han inte avlidit den där dagen.

Att poliserna satt på Sinthus rygg när han låg på mage, den stora mängden pepparspray som användes och att en av poliserna höll en plastpåse över hans mun, det är de tre saker som Wolfgang Giebe pekar på som var och en, eller alla tillsammans ledde till att Sinthu drog ner kräkningar i lungorna och kvävdes.

– Var och en för sig kan har orsakat, men att alla händelser ihop har lett till mannens död, det är säkert. 

Åklagaren Lena Lithner återupptog förundersökningen mot poliserna, men lade sen ned den igen.

Familjen överklagade till Utvecklingscentrum i Malmö som kan överpröva polismål, men utvecklingscentrum har beslutat att inte ta upp ärendet.

Därmed åtalas inte poliserna för vare sig vållande till annans död eller tjänstefel. De får heller ingen disciplinär påföljd.

När åklagare Lena Lithner lade ner förundersökningen för andra gången skrev hon att det "inte kunnat slås fast att någon enskild polisman eller att dessa tillsammans utövat sådant våld eller annan åtgärd "mot Sinthu att han avlidit.

Rättsläkaren har däremot skrivit att allt talar för att det var polisens ingripande som orsakade hans död.

Det är ju raka motsatsen. Det står ju svart på vitt att det var insatsen som orsakade hans död. Jag förstår inte hur man kan tolka det som hon har gjort. Det är ju som att hon missat att läsa det här eller hoppat pöver det. Jag förstår inte och det är jättejobbigt att se det här.

Både ansvariga vid polisen i Västerås, åklagare Lena Lithner och vice överåklagare Bengt Åsbäck på Utvecklingscentrum har avböjt att medverka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".