Ängelsbergs stationshus. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Ängelsbergs stationshus. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Ägaren till stationshuset i Ängelsberg vill sälja

"Är väl inte överens i det här läget"
1:25 min

Ägaren till stationshuset i Ängelsberg vill nu sälja fastigheten till Fagersta kommun för en miljon kronor. Förhandlingar pågår.

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) säger att det pågår förhandlingar, men att man inte är överens än.

– Totalt sett så är det ju en ganska omfattande investering som behöver göras förutom själva förvärvet av fastigheten, så vi är väl inte överens i det här läget om något försäljningspris, så mycket kan jag ju säga, säger Marino Wallsten.

I ungefär ett och ett halvt år har det varit diskussioner mellan Fagersta kommun och fastighetsägaren, berättar Marino Wallsten.

Men det har då handlat om att kommunen skulle hyra in sig i lokalerna och att man skulle skapa ett besökscenter.

Men nu vill ägaren - av personliga skäl säger han till P4 Västmanland - istället sälja fastigheten, helst till kommunen för att den ska bevaras.

Och kommunalrådet Marino Wallsten tycker att det är viktigt att byggnaden bevaras:

– Vi är ju väldigt angelägna om de stationer vi har i kommunen, det blir ju på något sätt någon mötespunkt, det första man ser när man kommer som tågresenär.

Under första halvåret 2017 kommer kommunen att bestämma sig för om man ska köpa och vad man i så fall är beredd att betala.

Kommunen hoppas också att andra ska vilja hyra in sig i lokalerna.

Det krävs renoveringar för flera miljoner kronor, enligt Marino Wallsten,

– Det blir en ganska stor del för kommunen att ta själv, säger han till P4 Västmanland.

– Och i så fall behöver vi utveckla någon form av samarbete med flera hyresgäster där vi inte ser att vi själva driver verksamheten eller förlägger verksamheter i fastigheten utan det är nödvändigt att vi har flera aktörer där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".