Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund.
Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund. Foto: Oskar Kullander / SvD / TT

Alhem: Anhörig kan åberopa EU:s brottsofferdirektiv

"Har rätt att få veta grunden till beslutet"
0:50 min

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem säger att det finns ett EU-direktiv som Sinthu Selvarajahs anhöriga kan hänvisa till för att få veta varför förundersökningen inte återupptas.

– Det som är viktigt att betona, det finns ett EU-brottsofferdirektiv som är väldigt viktigt i sammanhanget och enligt det direktivet som är ett minimikrav så har en anhörig till en som omkommit under sådana här omständigheter självklart ett berättigat intresse i att få upplysning om vad det är som har föranlett beslutet, säger Sven Erik-Alhem, tidigare överåklagare och ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund.

Han fortsätter:

– Det har man rätt till bland annat för att man ska kunna begära överprövning. Man har ju rätt att begära överprövning även om det krävs mer och mer särskilda skäl för det ända upp till Riksåklagaren.

Sven-Erik Alhem säger att om mamman till den omkomne vänder sig till åklagaren och åberopar EU:s brottsofferdirektiv har hon rätt att få veta vad grunden är till att förundersökningen inte återupptas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".